Pe Valea Frumoasei, la 25 km sud de orașul Sebeş din județul Alba, a fost pusă în evidență și cercetată, la un grad mai degrabă informativ, cetatea dacică de la Căpâlna, aparținând administrativ de localitatea cu același nume. Dispusă morfologic în partea estică a Munților Șureanu, ea făcea parte dintre acropolele fortificate cu rol strategic în apărarea (sau controlul?) căilor de acces către capitala Sarmizegetusa Regia dinspre pasul Urdele – Polovragi (masivul Parâng) sau poate rutele dinspre Sibiu (Articol).
Fragmentele rămase la suprafață și datele publicate, atâtea câte sunt, confirmă o tehnică de construcție similară cu a celorlalte cetăți, de la modul de edificare a zidurilor (murrus dacicus) până la existența unui principal turn-locuință. Deși aflată în proiecte de conservare-restaurare în ultimul deceniu, lucrările respective par a se afla încă sub influențe divergente administrative și politice (link).
Cât despre varietățile petrografice de calcare utilizate la blocurile de zidărie, nu se cunosc până în prezent cercetări de acest tip.

Leave a Reply